Диагностично-консултативен център

"Свети Георги Победоносец" ЕООД

Бургас

Доброто човешко отношение и професионализма помагат в трудите моменти   Ангел Стефанов

Д-р Мая Илиева: Предраковите изменения са лечими в 100% от случаите

»
»
Д-р Мая Илиева: Предраковите изменения са лечими в 100% от случаите

- Д-р Илиева, повиши ли се здравната култура на българската жена през последните години? Възползва ли се пълноценно от Дните на профилактика, които все повече здравни заведения организират?
- Най-общо казано – да. Но това зависи от социалната и етносна принадлежност на българската жена.
Целта на един профилактичен преглед е да се открият евентуални започващи процеси на сериозни заболявания, основно ракови, но също така се откриват и вече напреднали стадии на това заболяване. Профилактичен преглед всяка жена може да си направи през цялата година, няма точно определено време за това. Достатъчно е само да се вземе талон за акушер-гинеколог от личния лекар и да се посети съответния специалист.
- На какъв период от време трябва да се прави преглед и цитонамазка, за да се гарантира, че няма да се пропусне тревожен симптом?
- Поне веднъж годишно, а за рисковите групи – и на 6 месеца.
- А кои жени спадат към рисковите групи?
- Жените с ранно начало на сексуалния живот, жените, които често сменят половите партньори, боледуващите често от полово предавани болести, жени с лоша интимна хигиена, многораждали жени, жени, родили в много ранна възраст, жени, които използват орални контрацептивни средства.
- Наясно ли са жените за връзката между човешкия папиломен вирус и рака на шийката на матката?
- По-младите жени и тези на средна възраст – да. Има много начини за да се разбере и научи за връзката между някои щамове на човешкия папиломен вирус и рака на шийката наматката. Може да се избегне заразяването при спазване на елементарна сексуална хигиена.
- Склонни ли са да се ваксинират или да ваксинират дъщерите си?
- Ваксините, на българския пазар се предлагат два вида, може да са известни, но не са достъпни за всички, тъй като цената им е твърде висока. Поради тази причина огромен брой от пациентките отказват да се ваксинират.
- Кои са рисковите фактори, отключващи заболяването?
- На първо място заразяване с HVP (човешкия папиломен вирус). Следва отслабена имунна система, наследственост (майка, баба), продължително приемане на противозачатъчни таблетки – над 5 години, пушенето, честа смяна на половия партньор, хламидиална инфекция и др. Когато една жена има кървене и болки при полов контакт, тя задължително трябва да посети специалист-гинеколог, за да се изясни откъде идва проблема.
- Кога една жена трябва да е особено внимателна и отговорна в профилактиката срещу рака на маточната шийка?
- Особено важно при профилактичния преглед е вземането на цитонамазка и преглед с колпоскоп. Най-добре е вземането на цитонамазката да се извършва след менструация – на 3-4 чист ден и да няма възпаление (течение). Групите І и ІІ не са опасни и са нормални. ІІІ-ІІІА – говорим за тежък възпалителен процес, който може да се лекува. От ІІІА, ІІІБ, ІV, V – са много тревожни. Как ще се лекува пациентката, зависи от колпоскопията (изследване при което влагалището, шийката на матката и матката се наблюдават със специален микроскоп. Процедурата е бърза, не е болезнена и се извършва без упойка). При нужда се извършва и прицелна биопсия. След като се реши какво ще бъде лечението, следва диатермокоагулация, конизация или хистеректомия.
- А когато се открие проблем? Много жени не посещават специалист, така да се каже "до последно".
- Когато жената дойде на преглед и се установи, че има т.н. „раничка”, тя трябва да се изследва чрез цитонамазка и колпоскопия и чак тогава да се проведе нужното лечение. За установяване на папилома вирусната инфекция има различни начини – чрез кръвна проба или влагалищна проба. Това също може да стане и с колпоскопия. Лечението е чрез кюртаж или медикаментозно. Предраковите изменения не предизвикват никакви оплаквания, затова чрез редовни гинекологични прегледи можем да се грижим за здравето си и да избегнем тежки последици. Те са лечими в 100% от случаите - уникална възможност за ефективна профилактика на рака на маточната шийка.
- Каква е тенденцията на гинекологичните заболявания при младите жени и на каква възраст трябва да започне профилактиката при едно момиче?
- Момичетата започват от рано полов живот. Някои още с настъпване на първата менструация. Желателно е след първия си полов контакт да посетят лекарския кабинет. Тогава ще им бъде казано дали могат да се имунизират срещу рак на маточната шийка, какви предпазни средства да ползват и други напътствия за здравословен сексуален живот.